Fantastisch!

Koningsdag 2016, superlatieven schieten tekort, ik hou het daarom maar bij een woord: FANTASTISCH! Hulde aan al die mensen die bij de voorbereiding betrokken waren. In een grote en meeslepende rol zoals onze burgemeester of als kleine maar net zo belangrijke schakel in die totale organisatie. En aan al die mensen die op de been waren, die de aanvankelijke kou en het dreigende en voorspelde noodweer trotseerden en er een geweldig feest van maakten. Het werd prachtig weer met veel zonneschijn. De televisiebeelden die de wereld overgingen werden zo de gehoopte reclame voor stad en regio. En natuurlijk voor onze prachtige historische binnenstad.   Is het dan toch waar dat je geluk kunt afdwingen? Of zoals Typhoon zei dat al die voelbare positiviteit en liefde resulteerde in een zonnig Zwolle, juist op het moment dat het gewenst was?

Met een paar ‘eigen’ prinsessen stond ik al vroeg in de Luttekestraat. Daarna bleek de Grote Markt niet meer toegankelijk, dus achter langs naar het Broerenkerkplein.  Later op de dag nog optredens meegepakt van Karel J. Schepers en Xander de Buisonjé, met dank aan onze partner HESZ.  Geweldig genoten deze dag en met de minuut de trots voelen groeien. Tot euforische hoogte. Zwolle in de flow!

Dan… weer met beide benen op de grond. We willen liefst graag in de flow blijven en positieve boodschappen uitdragen. Over een bruisend stadscentrum, over de nieuwe retail en nieuwe businessmodellen, over de samenwerking met onze partners, over de visie binnenstad 2030 die handen en voeten wordt gegeven. Continuïteit en vernieuwing, zo zei de burgemeester, is het motto van stad en regio zoals op Koningsdag uitgedragen en verbeeld. De historische binnenstad biedt ons continuïteit, die kwaliteit staat niet ter discussie, die koesteren we. Met vernieuwing moeten we constant bezig zijn. Programmatisch staat de binnenstad aan de vooravond van een transformatie. Minder traditionele retail, meer zelfstandige ondernemers, verweving van retail met daghoreca. Minder m2-ers winkelruimte, meer wonen, vergroening openbare ruimte. Meer beleving!

Vanuit Citycentrum Zwolle steken we daarbij graag onze waarschuwende vinger op, hoe ondankbaar dat juist na zo’n euforische dag voelt. Laten we met elkaar deze transformatie regisseren in de richting van een  onderscheidende stad en binnenstad.  Laten we niet verrast worden door  ontwikkelingen, die later ongewenst blijken te zijn. Reden waarom we tijdens onze Algemene Ledenvergadering op 11 mei stilstaan bij een toekomstbestendig retaillandschap. Peter Nieland, directeur Locatus, neemt ons aan de hand van feiten (geen fabels, geen onderbuikgevoel) mee in dit landschap. Zwolle zit in een positieve flow, staat in het linkerrijtje maar we moeten scherp blijven richting toekomst.


Benieuwd hoe onze leden kijken naar continuïteit én vernieuwing als twee kanten van eenzelfde medaille. Zien we met elkaar kans de vernieuwing in een hogere versnelling te krijgen? Tijdens Koningsdag gingen we de wereld over als bruisende stad en binnenstad. Dat verplicht wat mij betreft! ‘Als je stilstaat’!?


30 april 2016, Peter Pels, Voorzitter Citycentrum Zwolle