Blog 8


Vooruitblik

Eind van het jaar. Tijd voor een kleine terugblik. Maar zeker ook een tijd om vooruit te kijken. Om na te denken. Om energie op te doen. Om lief te hebben. Een mooie tijd.

Terugblik
Met Citycentrum Zwolle hebben we een zeer enerverende tijd achter de rug. Veel zaken hebben we opgepakt, ik sta versteld hoeveel zaken we met zo’n klein team op- en aanpakken. Vergeet niet dat de bestuurders van Citycentrum veelal drukbezette ondernemers zijn, met als primaire zorg hun onderneming door deze toch moeilijke tijd te loodsen en voor te bereiden op de toekomst. Ik heb mij vol op de opgave gestort, daar kijk ik met tevredenheid op terug. Minder aandacht had ik daardoor misschien voor de interne opgave, de administratie, de boekhouding etc., dat spijt mij met terugwerkende kracht. Gelukkig waren daar altijd Tilly en Helen. Samen met het bestuur hebben we de toekomst van Citycentrum uitgelijnd rond onze drie belangrijkste peilers: belangenbehartiging, activiteiten en ledenservice.


Activiteiten
Belangenbehartiging is ‘by far’ onze belangrijkste taak. Meer en meer komen we tot de conclusie dat activiteiten en evenementen organiseren niet alleen meer kan c.q. niet alleen meer gedragen kan worden door Citycentrum. Evenementen als de Sinterklaasintocht, de sfeerverlichting maar ook zaken als graffitibestrijding, Keurmerk Veilig Ondernemen, acquisitie en binnenhalen van ondernemingen verdienen een breed draagvlak. Een draagvlak van samenwerkende partijen: Horeca, Cultuur, Vastgoed, Evenementen, Marketing. Ik zie voor me een ‘binnenstadsboard’ die de gezamenlijke prioriteiten bepaalt, focus aanbrengt en daarmee versnippering voorkomt. En die met een stevig gevuld fonds slag- en daadkracht heeft en die gaat en kan gaan voor kwaliteit. Ik begrijp dat ik daarmee het ondernemersfonds of iets vergelijkbaars weer agendeer en dat dit misschien nog gevoelig ligt. Dat moet dan maar. Mijn overtuiging is dat we alleen in een goede samenwerking echt stappen verder komen.


Vooruitblik
De afgelopen weken spraken we met vele ondernemers. Per deelgebied, in een kleine setting die een goed gesprek mogelijk maakt. De betrokkenheid van leden (en niet leden) bij de binnenstad is groot. Deze gesprekken geven veel energie. En bepalen onze agenda. Er wordt veel losgemaakt en besproken.  De onderwerpen worden nog gerubriceerd naar:
–belangenbehartiging;
–schoon, heel en veilig;
–gastvrij, en;
–overig.


Hoewel we nog een deelgebied te gaan hebben durf ik op deze plaats al wel met een top 5 te komen. Waar vragen onze leden onze speciale aandacht voor?. De voorlopige top 5:
–goedkoper en gemakkelijker parkeren (parkeermobiel?);
–eenduidigheid koopzondagen en openingstijden (samen staan voor iets);
–ondernemersfonds (groeiend draagvlak);
–sfeerverlichting (hoe verder?);
–kwaliteit warenmarkt (samenwerking met winkeliers en horeca?).


Er is dus veel werk aan de winkel. We pleiten we voor (gratis)parkeeracties bijvoorbeeld op koopzondagen. Wij steunen het pleidooi voor gemakkelijker afrekenen. We zetten in op iedere eerste zondag van de maand koopzondag, dit is feitelijk al in gang gezet en ook de lobby richting politiek is ingezet. We zien een verschuiving in openingstijden, met name op zaterdag, als reactie op het winkelgedrag van de consument. We adviseren onze leden (en ook niet leden) voortaan om zaterdag tot 18.00 uur de winkeldeuren te openen. Dit alles om de consument en winkelier maximaal duidelijkheid te geven. Dit werkt uiteraard en alleen als het advies ook door de meeste winkeliers wordt opgevolgd. Het ondernemersfonds is voorzichtig weer geagendeerd. De sfeerverlichting wordt een grote uitdaging nu het meerjarig contract met de leverancier ten einde loopt. Financiering hiervan is de grootste opgave voor ons samenwerkende partijen. Tot slot: de warenmarkt wordt aangepast, zo heeft de gemeente ons laten weten. We zijn hier helaas niet bij betrokken. We gaan kijken of dit voldoende kwaliteitsimpuls biedt.Fijne feestdagen!
Nu even loslaten en tijd besteden aan gezin, familie etc. Zoals ik al zei, een tijd om lief te hebben. Of extra lief. Ik wens de lezer van deze blog hele fijne feestdagen en zie iedereen graag in goede gezondheid terug in het nieuwe jaar. Ondernemers wens ik alvast een succesvol 2014!Zwolle, 17 december 2013
Peter Pels
Voorzitter Citycentrum Zwolle