Blog 4Als je in geld denkt, is alles duur

De vakantieperiode is ingetreden, het is rustiger in onze binnenstad. Gebeurt er dan helemaal niets? Jazeker wel! De succesvolle Blauwvingerdagen zijn inmiddels achter de rug. Waanders In de Broeren opende 13 juli. Tijd voor een overpeinzing.


Blauwvingerdagen
De horeca vaart wel bij de Blauwvingerdagen, ik hoor het van sommige horecaondernemers zelf en ik lees het in de krant. Daar zijn we als Citycentrum natuurlijk blij mee. Ook met de ideeën van de horeca om de formule van deze dagen aan te passen, uit te breiden, te vernieuwen. Ik ga graag in gesprek met horeca Zwolle om te kijken waar samenwerking tot een nog betere braderie kan leiden. Op naar Blauwvingerdag 2.0!


Zwolse balletjes
Krijgen we met de Fundatie en met Waanders In de Broeren er in korte tijd twee iconen bij, dreigen we er een kwijt te raken. Het Zwols balletje dreigt te verdwijnen inclusief het Zwols balletjeshuis waar het allemaal begon. Persoonlijk vind  ik het erg jammer als dit icoon verdwijnt. Er zijn gelukkig initiatieven om het Zwols balletje te redden. Ik wil waar mogelijk bijdragen aan het behoud en roep iedereen op hetzelfde te doen.

Bewust

In de gesprekken en analyses over het Zwolse balletje hoor ik soms het verwijt dat de balletjes te weinig gekocht worden. Als relatiegeschenk, als kadootje: meer verkoop had het balletje kunnen redden. In een ingezonden brief in de Stentor lees ik een oproep aan de consument om bij aankoop van een boek even na te denken of dit boek te kopen via internet of juist bij Waanders. De schrijver van de brief stelt dat Waanders steun verdient voor zijn initiatief en pleit er daarom voor het boek bij Waanders te kopen. Ik ga op deze plaats geen aankoopadviezen geven. Maar er zit natuurlijk wat in. Als we winkels als het Zwolse Balletjeshuis en Waanders ( en u kent zelf vast nog vele andere voorbeelden) een waardevolle en unieke aanvulling voor de Zwolse binnenstad vinden, dan draagt u bij als u er ook uw inkopen doet. Dus als u een keus heeft, kies dan bewust (en accepteer gevolgen van uw keus). Heel eerlijk, ook ik ga vaak voor het goedkoopste en kom er achter dat dit niet altijd het beste is. Denk ook aan de weer opgelaaide discussie over kleding, na de recente rampen in kledingfabrieken in Bagladesh. In OneWorld lees ik dat van een shirt van 29 euro er 18 eurocent aan maakloon in zit?! Wat voor ellende zit daarachter?


Nogmaals kies bewust, koop bewust en geniet vervolgens van uw aankoop!


‘Als je denkt in geld, is alles duur’ staat er op mijn scheurkalender. Kan geen toeval zijn. Ik citeer: ‘alles wat mensen doen in geld uitdrukken heeft dus weinig zin, waar het om gaat is waarde en die zie je pas op wat langere termijn’. Een unieke, gedifferentieerde en levendige binnenstad, dat is de waarde die ik nastreef.