Blog 20

Samen spelen


Stel je bent voetbalcoach en je hebt precies elf spelers tot je beschikking. Een van die spelers presteert ondermaats, blijft duidelijk achter. Iedereen is het daarover eens. Een sponsor biedt deze speler een persoonlijk budget om hem te helpen.  Deze speler is gestreeld door al die aandacht voor hem. Wat gaat hij doen met zijn budget? Een paar kekke roze schoenen kopen? Of een tattoo, nee beter een heleboel tattoos laten zetten om zo een completere voetballer te worden? Van arrogantie naast zijn schoenen lopen en de nummer tien positie opeisen? Geld geeft immers macht. Dat alles gaat hem niet helpen een betere voetballer te worden, laat staan het hele team beter te laten presteren. U en ik weten dit. Een ego maakt geen team, elf ego’s maken geen team. De speler zal moeten investeren in zijn voetbalkwaliteiten, trainingsuren maken, uitzoeken op welke positie hij het best tot zijn recht komt, waar hij het meest toegevoegde waarde heeft en daar vol voor gaan. Samen met de andere spelers vormt hij een team, waarin spelers elkaar wat gunnen, waar de een de ander instaat stelt uit te blinken of te scoren om uiteindelijk als winnend team aan het langste eind te trekken. Maar ik heb geen verstand van voetbal. Daarbij ben ik ook nog eens blond. Geweest.Bovenstaande gedachten gingen wel door mijn hoofd toen ik onlangs door de binnenstad naar huis fietste. Ik had net een bijeenkomst over het Broerenkwartier bijgewoond. Daar ligt een forse uitdaging. Een inspirator heeft zich inmiddels met veel energie op deze uitdaging gestort. Ik zie de uitdaging Broerenkwartier als een uitdaging voor de gehele binnenstad. Hoe kunnen we Broerenkwartier beter laten renderen zodanig dat de gehele binnenstad hierbij wint? Hoe zorgen we dat dit beter renderen niet ten koste gaat van andere gebieden? Daar schiet de binnenstad als geheel namelijk niets mee op. Kortom, hoe komen we tot win-winsituaties, waarbij we zwakke gebieden versterken en waarbij de gehele binnenstad er sterker uit komt. Daar zet Citycentrum Zwolle zich voor in en daarin zoeken we de samenwerking met het Broerenkwartier. En met alle andere kwartieren, straten en pleinen van onze fraaie binnenstad. Belangrijk hierbij is er achter te komen wat voor speler het Broerenkwartier is, kan en/of wil zijn in het team dat de binnenstad vormt.


In de voetballerij wordt natuurlijk gewoon een nieuwe speler gekocht in de hierboven beschreven casus. Als er geld is. Ook die optie sluit ik op voorhand voor het Broerenkwartier – eventueel op termijn – niet uit: vervang oud (sloop) door nieuw. Voor de tussentijd blijf ik de foodmarket een interessante en kansrijke invulling vinden voor de Weeshuisstraatpassage, passend bij de binnenstad in transitie (lees: verandering). Hoe dan ook, we moeten het spel samen spelen, met de tot ons ter beschikking staande spelers. En daar een winnend team van maken. Samen maken we de stad!

(PS ook van vrouwenvoetbal heb ik geen verstand. Waar ‘hij de speler’ wordt genoemd mag u gerust  ‘zij de speelster’ lezen m/v)5 augustus 2015, Peter Pels, Voorzitter Citycentrum Zwolle