Blog 12


Surprising City

Zwolle blikt terug op de eerste Koningsdag. Volgens mij was die heel geslaagd. Hulde voor de HESZ die op het laatste moment de organisatie oppakte waar CCO afhaakte. Hulde ook voor ondernemers als Hendrik Karabagias die op dit soort momenten hun nek uitsteken. Ik ben blij dat het weer ze goed gezind was! Ikzelf heb genoten van het concert op het Grote Kerkplein van het Thomas-orkest, samen met Humphrey Campbell en Esther Hart. Zij zongen bekende nummers in een orkestraal jasje gestoken. Aanstekelijk. Zo ook het optreden van Barcode op de Melkmarkt bij de Belgische Keizer. Veel swingende en meezingende mensen, oranje gekeurd, van alle leeftijden. Leadzangeres Joyce weer ijzersterk in haar uitvoering van Anouk-nummers. Dat begint een goede traditie te worden. Zoals het afsluitende vuurwerk dit al lang is. Ik hoorde geruchten dat het allemaal wat minder zou zijn dit jaar. Niets was minder waar. Ik zag vanaf het Rodetorenplein een groots en langdurig vuurwerk waar velen met mij van genoten! Zo presenteerde Zwolle zich als een levendige stad, waar je van straat naar plein gaat en andersom en waar je dan steeds weer aangenaam verrast wordt: Surprising City. Op nu naar Bevrijdingsdag!


Citycentrum Zwolle blikt terug op een voor haar belangrijk evenement eerder deze week. Dinsdag 22 april jl. hielden we onze Algemene Ledenvergadering. We kregen steun van onze leden voor het gevoerde beleid, dat voelt goed. We combineerden de vergadering met een minsymposium getiteld ‘Zwolle, Surprising City in 2020’. Twee door ons uitgenodigde sprekers namen onze leden en niet-leden (we nodigden ook onze partners uit voor dit symposium) mee in de snel veranderende wereld van consumentengedrag en de betekenis hiervan voor winkelstraten en stadscentra. Belangrijkste eye-opener: als we in 2020 Surprsing City willen zijn (een stad waar mensen graag naar toe komen, waar mensen langer willen blijven en waar mensen positief over praten op social media etc.) we nu in beweging moeten komen. Als we wachten kunnen we weleens te laat zijn. Meer open deur dan eye-opener is dat samenwerking tussen partners hiervoor keihard nodig is. Bij de aanwezigen, zo’n 50 mensen in totaal, komt de urgentie wel over, zo proef ik. Jammer dat er niet meer ondernemers en belanghebbenden zijn afgekomen op ons minisymposium. We hebben elkaar nodig. Citycentrum is in ieder geval gemotiveerd om met deze opgave aan de slag te gaan. Samen met de opbrengst uit de eerdere bijeenkomsten met ondernemers per deelgebied ligt er met de opbrengst van deze ledenvergadering een stevige agenda voor. Met als grootste opgave het centrummanagement op professionele leest te schoeien en collectieve funding c.q. fondsvorming op een hoger plan te tillen. Alleen samen maken we echt grote stappen!


Bij thuiskomst op (of eigenlijk na) Koningsdag zapte ik nog even langs enkele zenders. Sommige mannen doen dat, zie ook Nick en Simon in ‘Ode aan de vrouw’. Ik bleef hangen bij de herhaling van Youp van ’t Hek en zijn wigwam. Geweldig gelachen. Ook als hij op zijn typerende wijze zijn generatie, en dus mijn generatie, neerzet als over de top, afbouwend, zielig. Enfin, je moet het gezien en gehoord hebben van Youp zelf. Het relativeert. Ik moest even terugdenken aan onze ledenvergadering. Enkele jonge ondernemers , van Etos (nieuw lid) en van H&M, kwamen na afloop naar me toe. ‘Of het een idee is om jonge ondernemers eens om tafel te zetten en zo vernieuwende gedachten te krijgen over samenwerking, over koopzondagen etc.?’ Ik vind het een heel goed idee, gaan we doen zei ik. Ze zeiden het niet met zoveel woorden, maar ik proefde dat zij het grijze haren gehalte (kaal incluis)bij de ledenvergadering , ik zeg het voorzichtig, opvallend vonden. Dreigt daarmee een generatieconflict? Geenszins, er is waardering over en weer voor elkaars ondernemerschap, ik juich het toe als er een nieuwe generatie jonge ondernemers opstaat en samen met de huidige generatie ondernemers ons meeneemt naar 2020, en verder….! Samen maken we echt grote stappen!


April 2014,

Peter Pels