Blog voorzitter: Op tijd pieken!

Het nieuwe jaar begint traditiegetrouw met een terugblik en een vooruitblik. Zo ook onze burgemeester tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zwolle. Trots was het sleutelwoord  in zijn speech. In zijn woorden klonk zeker ook trots door over de Zwolse binnenstad, de huiskamer van Zwolle. Maastricht en Groningen voorbij, kijk, dat maakt mij ook trots.

Precies een jaar geleden schreef ik op deze plek een column met de titel ‘Jaar van de binnenstad’. Ik doelde op 2016. Ik moet bekennen dat ik daarmee te vroeg heb gepiekt. Natuurlijk, Koningsdag 2016 was een gigantisch hoogtepunt voor (de regio) Zwolle en voor de binnenstad in het bijzonder.  De burgemeester stipte aan dat 2017 het jaar wordt van de grote openingen: Primark, Zara, Hudson’s  Bay. Ik voeg het vernieuwde Gasthuisplein er graag aan toe. Jammer dat het ZwolleFonds niet door de burgemeester genoemd werd, het was passend geweest toen hij het had over hoe we in Zwolle de democratie respecteren. Volgens de wetten van de democratie is er vorig jaar veel over dit fonds gesproken, soms in emotionele en heftige bewoordingen. Uiteindelijk stemde een gekwalificeerde meerderheid voor de invoering van het ZwolleFonds. Het ZwolleFonds is inmiddels uit de startblokken gekomen. Dit alles maakt voor mij 2017 pas echt het ‘Jaar van de binnenstad’.

Laten we niet vergeten dat er een hoop werk te doen is. Straks is de viering van Koningsdag in Tilburg. Ongetwijfeld probeert Tilburg een nieuwe standaard te zetten. Langzaam verdwijnen de Zwolse koningsdagbeelden naar de achtergrond. In Tilburg opent de Hudson’s Bay waarschijnlijk een fractie eerder dan in Zwolle, de Primark is er in aanbouw en het Tilburgse stadskantoor wordt voorzien van een winkelplint, voor meer beleving op de begane grond. Idee voor het stadhuis in Zwolle?

We moeten blijven werken aan ons onderscheidend vermogen. Zeker, we hebben de Fundatie en we hebben Waanders in de Broeren. Is dat genoeg? Om mee te blijven doen in de race om de 15 binnensteden die er in de toekomst toe doen moet je voortdurend pieken. Waarmee gaan we dat doen? Moderne devotie? Hanze? Mmm, het roept bij mij niet direct wervende beelden op of een hip affiche dat komende generaties aanspreekt.  Maar ik laat me graag verrassen. In ieder geval voor nu even genoeg trots geweest, aan het werk! Zodat we ook volgend jaar weer genoeg hebben om trots op te zijn.

Gelukkig nieuwjaar!


4 januari 2017, Peter Pels, Voorzitter Citycentrum Zwolle